News‎ > ‎

Toekomstbestendige financiering van Defensie investeringen

posted 8 Mar 2017, 04:29 by Jan Wind   [ updated 19 Oct 2017, 11:59 ]

Defensie betaalt grote investeringen bijna altijd contant bij aflevering. In de rest van de economie gebeurt dat nauwelijks meer. Luchtvaartmaatschappijen leasen vliegtuigen. Ziekenhuizen leasen MRI-scanners. Het ministerie van V&W bouwt tunnels en snelwegen met behulp van banken.
Alleen betalen voor wat je gebruikt is niet meer uit de economie weg te denken. Dat is goedkoper: zowel per jaar als in het totaal. 

In veel gevallen kan dat ook bij Defensie. Voor een investering van 4 miljard euro in marineschepen is dan bijvoorbeeld maar 155 miljoen euro per jaar nodig. In totaal is dat over 30 jaar 5-10% goedkoper dan financiering via een staatslening. 

Bovendien wordt het door leasen gemakkelijker om systemen regelmatig te vervangen, zodat de krijgsmacht steeds over het beste materieel blijft beschikken. Schepen en vliegtuigen zijn na 40 jaar echt verouderd. Het is beter om ze tijdig te verkopen. Liefst op een moment dat minder rijke landen daar nog interesse in hebben. Net als een auto. Regelmatige vernieuwing en effectieve tweedehands verkoop houdt niet alleen het Defensiematerieel up-to-date, maar creëert ook werkgelegenheid en omzet in de Nederlandse industrie. 

Als dit concept bij meerdere projecten wordt toegepast maakt het de Defensiebegroting stabieler en veel beter planbaar. Ook vermindert het de concurrentie tussen de krijgsmachtdelen omdat projecten parallel kunnen worden uitgevoerd in plaats van na elkaar. Zo kan de krijgsmacht veel sneller op orde worden gebracht. Als de budgettaire situatie in de toekomst verbetert kan de politiek altijd besluiten de lease weer te beëindigen.

Het concept is uitgewerkt onder de naam “Wapensystemen als capaciteit” en kan stapsgewijs worden ingevoerd. Het uitgestelde Reaper project en een serie marineschepen zouden op korte termijn een goede start kunnen zijn.
Kantel de begroting: Schematische weergave van opeenvolgende investeringen en parallel geleasede capaciteiten  


Maar er kan meer. Samen met de kennisinstituten TNO en NLR is de krijgsmacht heel goed in het bedenken van nieuwe producten. Die innovaties zijn vaak niet alleen nuttig voor Defensie, maar ook voor toepassing in de rest van de maatschappij. Er zijn talloze voorbeelden: Internet, radar, magnetron, GPS, snorkel, parachute, enz. Allemaal uitgevonden voor militair gebruik, maar met enorme mogelijkheden in de burgermaatschappij. Als slimme spin-off toepassingen direct bij de ontwikkeling worden meegenomen is dat zakelijk interessant voor investeerders. Dan hoeft die ontwikkeling niet met belastinggeld te worden betaald.
Dit concept werd in januari 2015 in de Militaire Spectator gepubliceerd. Op verzoek van de Tweede Kamer werkt Defensie sindsdien aan de invoering hiervan.


 


De Squire gevechtsveldradar is voor grensbewaking en drone detectie is al vele jaren een goedlopend exportproduct van Thales Nederland, gebaseerd op technische eisen en operationele kennis van het Korps Mariniers.
Veel meer vooruitstrevende Nederlandse technologieën lenen zich voor dit concept van samenwerking tussen Defensie, industrie en investeerders.

(Foto:CC-BY-SA-4.0, DanieB52)
Ook voor grote investeringen en nieuwbouwprojecten van Defensie is veel nieuwe technologie nodig. Bij de bouw van marineschepen gaat bijvoorbeeld ongeveer 20% van het budget naar innovatie. Op een totale investering van 4 miljard is dat 800 miljoen euro! Voor de F-35 werd in Nederland 850 miljoen euro aan innovatie besteed. Dat is heel veel geld. Naar schatting de helft daarvan is zo geavanceerd, dat afgeleide producten winstgevend voor civiele doeleinden kunnen worden gebruikt. Mist goed opgezet hoeft die innovatie dan niet met belastinggeld te worden betaald. Dat is goed voor Defensie, de industrie en de maatschappij.

Veel details van dit toekomstbestendige financieringsconcept zijn al uitgewerkt en potentiële belemmeringen door een breed en multidisciplinair team onderzocht en opgelost. 
Meer informatie? E: info@wisernl.com